BEBEKLER NEDEN AĞLAR ?


BEBEKLERİN NEDEN AĞLADIĞINI NASIL ANLAYABİLİRİZ ?


Bebeğin en önemli iletişim ve derdini anlatma aracı ağlamaktır. Doğduğu andan itibaren kendini daha iyi ifade etmeyi öğrenene kadar anne-babasına rahatsızlıklarını ve ihtiyaçlarını belli etmek için ağlayacaktır. Bebeğin her ağlayışı aynı değildir, anne-babalar zamanla bebeğin ağlama tarzından neye ihtiyacı olduğunu ve ne istediğini anlamaya başlar.

BEBEKLER NEDEN AĞLAR ?


Bebeğin ağlamasının birçok sebebi vardır. Bazen ortada bir neden yokken yalnızca refleks olarak veya ağlamaya ihtiyacı olduğu için ağlayan bebek çoğu zaman canı yandığı, rahatsızlık duyduğu, altı kirli olduğu, karnı aç olduğu, aşırı yorgunluktan veya korktuğu için ağlar. Önemli olan bebek ağladığında yanına gitmek, bir şeye ihtiyacı olup olmadığına bakmak ve bu ihtiyaçları karşılamak, eğer ağlaması için bir sebep görünmüyorsa yine de yanında olmak kucağa almak ve şefkat göstermektir. Bebek her ağladığında, bir sıkıntısı olduğunda ve ihtiyacını anlattığında karşılık bulduğunu ve ihtiyaçlarının karşılandığını gördüğünde anne-babasına ve dünyaya güvenebileceğini, duygularının kabul edildiğini ve anlaşıldığını görür. İlk aylarda anne-babası tarafından sakinleştirilen bebek bu şekilde kendi kendini sakinleştirmeyi öğrenir ve ilerleyen aylarda bunu başarır.
BEBEKLER NEDEN AĞLAR


Bebek ağladığında yapılması gereken ilk şey ağlamanın sebebini, bebeğin anlatmak istediği şeyi bulmak, daha sonra da bebeği sakinleştirmek ve ihtiyacını karşılamaktır. Her bebeğin sakinleşme yöntemi farklıdır, anne-babalar bebeğin sakinleşme yöntemini zamanla bulur. Ağlamanın dışında yeni doğan ebeveynlerinin en zorlandığı konulardan biri de uykudur. Uyku şüphesiz ki bebeğin gelişimi ve büyümesi için en önemli unsurlardan biridir. Bebeğin uyku ihtiyacı zamanla değişir. Doğumu takip eden birkaç ayda günlük uyku ihtiyacı on bir ve on sekiz saat arasındadır ve bu süre bebek büyüdükçe kısalır. Her bebeğin uyku düzeni kendine özgüdür. Doğumu takip eden günlerde anne-babalar bebeklerini gözlemleyerek bu düzeni öğrenir ve alışır.

BEBEKLER NEDEN UYUMAZ ?


Yeni doğan bebek henüz gündüz-gece ayrımını yapamaz ve gün içerisinde sık acıktığı için sık aralıklarla uyanır. 6. aya kadar bebeğin uyku düzenine müdahale edilmesine gerek yoktur ve kesintisiz gece uykusunun beklenmesi yanlıştır. Uyku düzeni bebeğin yaşına uygun olarak belirlenmelidir. Bunun yanında bazı bebekler farklı sebeplerle uyumakta zorluk çekerler. Bebeğin uyumamasının altında birçok sebep olabilir. Uyuyamayan bebeklerin acıkıp acıkmadığını kontrol etmek akıllıcadır. Özellikle yeni doğan bebekler çok sık acıkır, tok olduğu düşünülüp uyutulmaya çalışıldığı sırada aç olan bebek uykuya direnecektir. Fazla uyarana maruz kalmak, etraftaki ışık ve ses miktarı da bebeğin uyumasına engel olan faktörler olabilir. Ortamdaki ışık ve sesin bebek için ideal oranda tutulması ve uyaran miktarının uyku zamanında azaltılması uyku sorununun önüne geçebilir.

KOLİK BEBEK NEDİR ?


Bebekler kolik sancıları sebebi ile de uyumakta zorlanabilir. Koliğin sebebi tam bilinmese de kolik sancıları bebeğin sindirim sisteminin tam gelişmemiş olması ve bağırsağında biriken gazın sebebi ile olur. Bebeğin uykusunu engelleyen en önemli nedenlerden biri olan kolik sancılarını hafifletmek için bebeğin karnına masaj yapmak ve ılık bir havlu koymak, kucağa alıp sallamak ve ninni söylemek yapılabilecekler arasındadır. Tüm bu sebeplerin dışında sağlık problemleri de bebeğin uyumasını engelliyor olabilir bu nedenle tüm uğraş ve denemelere rağmen çözülemeyen uyku problemi için doktora başvurmak önemlidir.



1 Yorumlar

TEŞEKKÜRLER

Yorum Gönder

TEŞEKKÜRLER

Daha yeni Daha eski