BEBEKLERE TUVALET EĞİTİMİ NASIL VERİLİR ?


BEBEKLER TUVALET EĞİTİMİNE NE ZAMAN HAZIR OLUR ?


Bebeklerde tuvalet eğitiminin hangi yöntemle, nasıl ve ne şekilde verileceği hem eğitimin başarısı hem de bebeğin psikolojik gelişimi açısından değerlendirilmelidir. Eğitim, genellikle bebeğin tuvalete çıkması gerektiği zamanda tuvalete götürülerek ihtiyacını gidermesi için yönlendirilmesi ve sabırla beklenmesi şeklinde gerçekleşir. Fakat eğitime başlamadan önce bebeğin bu eğitim için uygun olgunluğa erişmiş olduğundan emin olmalısınız. 
Ebeveynlerin, tuvalet eğitimine ilişkin kilit detayları bilerek doğru bir şekilde verdikleri eğitim sonucunda bebek uygun yaşta bez kullanımını bırakarak tuvalet kullanmaya başlayabilir. 
BEBEKLERE TUVALET EĞİTİMİ NASIL VERİLİR ?


Tuvalet eğitimine ne zaman başlanması gerektiği, ebeveynler tarafından en çok merak edilen noktalardan bir tanesidir. Öncelikle bilinmesi gereken konu, her bebeğin tuvalet eğitimine hazır olduğu yaşın aynı olmadığıdır. Bebekler, tuvalet eğitimine hazır olduklarını çeşitli belirtilerle gösterirler. 
Bu belirtiler genellikle 2 yaştan sonra başlar, bazı çocuklarda ise 18 aya kadar düşebilir. Dolayısıyla tuvalet eğitimi ne zaman başlamalı sorusunun yanıtı bebeğinizin buna hazır olduğunu gösterdiği zaman olarak belirtilebilir. Tuvalet eğitimi vermenin zamanı geldiğine dair bebeğinizde görebileceğiniz bazı işaretler şu şekildedir: Yürüyebilir ve kısa süreli olarak oturup kalkabilir.
Ebeveynine sık sık karşı çıkmak gibi belirtilerle daha bağımsız hale geldiğini gösterebilir. Çevresindeki insanların tuvalete gitmelerini izleyebilir ve merak edebilir. İki saate kadar bezi kuru kalabilir. Bebek bezini kullanmaktan hoşlanmamaya başlar, ıslak veya eski olduğunda onu çıkarmak ister. Çiş veya kaka yaptıklarında ebeveynlerine bazı sesler, jest veya mimiklerle bunu söyleyebilir. Düzenli, yumuşak ve şekilli olarak dışkılar. Topu bana ver gibi basit şekilde verilen talimatları anlayıp uygulayabilir. Pantolonunu aşağı ve yukarı çekebilir. Lazımlıkla ilgili kelimeleri anlayabilir ve kullanabilir Lazımlık kullanmaya ilgi gösterir, idrar veya kaka yapma isteğinin lazımlık ile olan ilişkisini anlayabilir. 
Bu gibi belirtilerin görülmesi, bebeğin tuvalet eğitimi almaya hazır olduğunu gösterir. Tüm bu belirtilerin aynı anda görülmesi gerekmese de genel olarak bu gibi belirtiler göstermeye eğilimi olan bebeklerde tuvalet eğitimine başlanabilir.
İçerik Listesine Dön

BEBEKLERE TUVALET EĞİTİMİ NASIL VERİLİR ?


Bebekleri büyürken tüm ebeveynlerin merak ettiği konulardan bir tanesi tuvalet eğitimi nasıl verilir sorusunun yanıtıdır. Tuvalet eğitimi nasıl verilmeli sorusunu soran ebeveynlere öncelikle bebekleri için bir lazımlık satın almaları önerilebilir. Lazımlık, tuvalet eğitimi için kesin bir zorunluluk değildir. 
Klozet kullanılarak da tuvalet eğitimi verilebilir. Fakat bebekler klozete oturma sırasında ayaklarının yere değmemesi halinde korkabilir ve ayrıca size olan bağımlılıkları da artar. Bu durum tuvalet eğitimini olumsuz etkileyebileceğinden, klozet kullanımını tercih eden ebeveynler bebeğin vücuduna uyum sağlaması için klozetin oturma yerini bebeklerin vücuduna göre küçülten ekstra aparatlar temin etmelidir. 
Ayrıca ayaklarını üzerine basabileceği bir yükseklik de oluşturmalıdır. Bu açılardan bakıldığında lazımlık çocuğunuz için hem daha konforlu hem de daha ilgi çekicidir. Bir çocuğa tuvalet eğitimi birkaç gün gibi kısa bir sürede verilemez.
Ebeveynler bu durumun bilincinde olmalı ve gereken sabrı göstermelidir. Aynı nedenden dolayı çocuğun bir kardeşinin olacağı, beşikten yatağa geçeceği, seyahat edeceği, yeni bir eve taşınacağı veya bir hastalık geçirdiği dönemler tuvalet eğitimine başlamak için uygun değildir. Tuvalet eğitimi kaç gün sürer sorusu ebeveynlerin en sık sorduğu sorulardan bir diğeridir. Verilecek eğitim genellikle 3-6 ay aralığında bir süreç gerektirir.
BEBEKLERE TUVALET EĞİTİMİ NASIL VERİLİR ?


Bu süreç bazı çocuklar için daha kısa veya daha uzun olabilir. Bebek tuvalet eğitimine hazır olmadan eğitime başlandığında bu süreç çok daha uzun ve zorlu geçer. Tuvalet eğitimi için lazımlık veya klozet hazırlandıktan sonra eğitime başlanabilir. Erkek çocuklar için ayakta idrar yapmaya geçmeden önce oturarak lazımlık kullanma eğitiminin verilmesi önerilir. Çocuklar eğitime başlandığı süreçte yeterli kas olgunluğuna sahip olmadıklarından tuvaletlerinin geldiğini hissedemeyebilir. Bu nedenle ebeveynlerin saatlik aralıklarda onlara tuvaletinin gelip gelmediğini sorması ve çocuğunu lazımlığa götürmesi önemli yer tutar.
Çocuğun tuvaleti geldiğinde tuvalete gitmesi gerektiği ona telkin edilmelidir. Eğitime başlanırken bebek bezi kullanımı bırakılmalıdır. Tuvalet eğitimi gece olduğunda ebeveynler için zorlayıcı olabilir. Başlangıç sürecinde yalnızca geceleri bebek bezi takılabilir. Sonrasında bebeğin tuvalete alışması ile birlikte gece de bez bağlanmamalıdır. Altında bezi olmayan bebeğiniz tuvaleti geldiğinde size bildirme gereksinimi hissedecektir. Bu nedenle ailelerin bu konuda ekstradan bir çaba sarf etmesi gerekmez. Çocuğun tuvaletini yapması gerektiği sürekli olarak ona dikte edilirse bu durum çocukta olumsuz etki yaratabilir ve eğitim süresi uzar. Başarılı şekilde sonuçlanan her tuvalet sonrasında bebeğin bu davranışı olumlu şekilde sözlü olarak pekiştirilmelidir. Bu sayede çocuk doğru bir davranışta bulunduğunu anlar ve bu davranışı sürdürme eğilimi gösterir. Her seferinde olmamakla birlikte ara ara çocuk, tuvaletini doğru şekilde yaptıktan sonra ödüllendirilebilir.
BEBEKLERE TUVALET EĞİTİMİ NASIL VERİLİR ?


Ödülün her doğru davranıştan sonra verilmesi ise davranışın kıymetini azaltacağından bu uygulama yalnızca aralıklı olarak yapılmalıdır. Başarısız tuvalet girişimleri ise normal olarak karşılanmalı, çocuğa bir dahaki seferde doğru şekilde yapabileceği aktarılmalıdır. Eğitimin etkisinin artırılması açısından çocuğun tuvalet eğitimi almakta olan bir akrabası veya akranı, ya da yakın zamanda tuvalet eğitimi almış bir kardeşi varsa onun davranışları örnek gösterilerek doğru davranışı edinmesi sağlanabilir. Çünkü bu yaş aralığındaki çocukların en etkili öğrenme yöntemi taklittir.
İçerik Listesine Dön

BEBEKLERE TUVALET EĞİTİMİ VERİRKEN NELERE DİKKAT ETMELİYİZ ?


Çocuklarda tuvalet eğitiminin etkili ve başarılı olması açısından ebeveynlerin, eğitim boyunca istikrarlı, sabırlı ve tutarlı olmaları gerekir. Evde birden fazla banyo mevcut ise bunların her birine bir lazımlık temin edilebilir, ayrıca eğitim sürecinde seyahat edilecekse arabaya koymak üzere bir lazımlık da bulundurulmalıdır. Seyahat sırasında 1-2 saatte bir durularak çocuğun tuvalet ihtiyacı giderilmelidir.
Tuvalet eğitimi, bebek ve ebeveynin gün boyu evde olduğu günlerde başlatılmalıdır. Tuvalet, çocuğun günlük rutininin bir parçası haline getirilmelidir. Örnek vermek gerekirse çocuk her sabah uyandığında lazımlığına gidebilir, yemek yemeden önce veya sonra tuvalet ihtiyacını giderebilir.
Çocukta sürekli olarak kıpırdama, sallanma veya sizden uzaklaşma gibi tuvalet ihtiyacı belirtileri gözlemlemeniz halinde onu tuvalete gitmeye yönlendirebilirsiniz. Ayrıca tuvalete oturduktan sonra 2-3 dakika boyunca idrar veya kaka yapmamış olan çocuğunuzu tuvaletten kalkmaya yönlendirebilirsiniz. Tuvalette uzun süre oturmaya zorlanan çocuklar, bu durumu ceza olarak algılayabilir ve karşıt davranışlar göstermeye başlayabilir. Tuvalet eğitiminde ilerlendikçe, çocuğun tuvalet eğitimine uyum sağlamaya başlaması ile birlikte geceleri bez kullanımı bırakılmalıdır.
BEBEKLERE TUVALET EĞİTİMİ NASIL VERİLİR ?


Geceleri bez kullanan çocuk, gündüzleri de rahat etmek açısından bez kullanmak isteyebilir ve bu durum eğitimi geciktirebilir. Tuvalet eğitiminin başarılı bir şekilde devam ettiği süreçte ve hatta çocuk tuvalet kullanımına tamamen alıştıktan sonra dahi gülme, öksürme, hapşırma gibi durumlarda veya geceleri uyurken altına kaçırmalar görülebilir.
Her çocukta farklı olmakla birlikte tuvalet yapmada ve tutmada kullanılan kasların gelişimi yaklaşık olarak ilkokul çağlarına dek devam eder. Dolayısıyla çocukta görülebilecek altına kaçırma durumu normal olarak değerlendirilmeli, bu konuda çocuğa kızma veya ceza verme gibi yanlış davranışlara gidilmemelidir. Altına kaçırma sorunu, çocuğun kaslarının olgunlaşması ile zamanla son bulacaktır. Unutulmamalıdır ki, çocuklarda her eğitimde söz konusu olduğu gibi tuvalet eğitiminde de sabır ve tutarlılık gereklidir.
Bu nedenle tuvalet eğitimine başlamak isteyen ebeveynler öncelikle çocuklarının yeterli olgunluğa ulaşmış olduğundan emin olmalı, ardından yukarıda belirtilen konulara dikkat ederek eğitim sürecine başlamalıdır. Çocuklarda tuvalet eğitimi nasıl verilir, bebeklerde tuvalet eğitimi verilirken nelere dikkat edilmelidir gibi sorularınız konusunda hekime de danışılabilir.
Süreç içerisinde herhangi bir olumsuzluğun gelişmesi, uzun süre devam etmesi veya bir sağlık sorununun ortaya çıkması halinde ne yapılması gerektiği konusunda çocuk doktorlarına başvurulmalıdır.
İçerik Listesine Dön

YORUM BIRAKIN

TEŞEKKÜRLER

Yapılan yorumlar ADMİN tarafından incelenip yayınlanacaktır. *

Daha yeni Daha eski