ÇOCUKLARIN DİKKAT ETMESİ GEREKEN YAZ HASTALIĞI

Çocuklarda Görülen Yaz Hastalıkları Nelerdir?

Yaz mevsiminde sıcak havalarda dışarıda korumasız bir şekilde bulunmak hem çocuklarda hem yetişkinlerde çeşitli sağlık sorunları görülmesine neden olabilir.
Buna denizde, havuzda, parklarda yani kısacası açık havada daha fazla vakit geçirilmesinin eklenmesi ile birlikte çocuklar, virüs, bakteri gibi ajanlara daha kolay maruz kalabilirler.
Ebeveynlerin yaz hastalıkları konusunda bilinçli olması çocukların hastalıklara yakalanma riskini en aza indirir. Peki çocuklarda görülen yaz
hastalıkları nelerdir? Çocuklarda görülen yaz hastalıklarından bazıları şu şekilde sıralanabilir:


Sıcak çarpması (güneş çarpması) ve sıcak bitkinliği: 

Yaz mevsiminin sıcak günlerinde özellikle güneş ışınlarının yeryüzüne daha dik geldiği saatlerde uzun süre dışarıda olan çocuklarda görülebilecek hastalıkların başında güneş çarpması gelir.
5 yaşın altındaki çocuklarda sıcak çarpmasına daha sık rastlanır. Sıcak çarpmasının en yaygın belirtileri, yüksek ateş, başlangıçta fazla olan terlemenin giderek azalması, yorgunluk, kalp çarpıntısı, mide bulantısı, ilerleyen saatlerde bilinç kaybı olarak sayılabilir. Sıcak çarpması çocuklarda sıcağa bağlı görülen hastalıkların en ağırlarından bir tanesidir. Sıcak çarpmasından daha hafif semptomlarla kendisini gösteren sıcak bitkinliği de çocukların uzun süre aşırı sıcağa maruz kalmasının sonucunda gelişen bir hastalıktır.
Sıcak bitkinliğinin semptomları arasında ateş, kalp çarpıntısı veya düşük nabız sayısı, baş dönmesi, halsizlik bulunur.

Bakteriyel deri enfeksiyonları: Bakteriyel deri enfeksiyonları daha çok tropikal iklime sahip ülkelerde yaşayan çocuklarda görülmekle birlikte havanın sıcak ve nemli olduğu dönemlerde havuz, park gibi ortak kullanım alanlarında çocukların daha fazla vakit geçirmesi ile birlikte diğer bölgelerde de görülebilir.
Çocuklarda bakteriyel deri enfeksiyonlarına erken dönemde müdahale edilmezse menenjit, nefrit gibi daha ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Bakteriyel deri enfeksiyonlarına genellikle streptokoklar adı verilen bakteri grubu neden olur. Çocukların bakteriyel deri enfeksiyonlarına daha açık olmasının nedeni çevresindeki nesne ve kişilere temas etmeyi daha çok sevmeleridir.
Çocukluk ve bebeklik çağında ellerin ağız ve yüz bölgesine daha çok götürülmesi enfeksiyon riskini artırır. Ebeveynlerin gerekli hijyen kurallarına dikkat etmesi ile bakteriyel deri enfeksiyonlarının büyük çoğunluğunun önüne geçilebilir.
Mide ve bağırsak enfeksiyonları: Yaz döneminde çocuklarda en sık rastlanan hastalıkların başında mide ve bağırsak enfeksiyonları gelir. Dışarıda vakit geçirdikleri sırada çocuklarda temizlik ve hijyene evde olduğu kadar dikkat etmek her zaman kolay olmayabilir. Bu durum çocukların virüs, bakteri, parazit gibi mikroplar ile enfekte olmasını kolaylaştırabilir.
Çocuklarda en çok görülen mide ve bağırsak enfeksiyonlarının başında yolcu ishali ya da turist ishali olarak bilinen hastalık gelir. Turist ishaline neden olan faktörlerin başında ise insan dışkısıyla kirlenmiş olan suyun ağza kaçması, açıkta bulunan yiyeceklerin tüketilmesi gelir.
Yaz döneminde ortak kullanım alanlarından olan havuz gibi alanların yeterince temiz olmaması çocuklarda mide ve bağırsak enfeksiyonu riskini artırır. Turist ishali genellikle kendiliğinden düzelir, ancak ishalin uzaması halinde en yakın sağlık kuruluşuna başvurmak faydalı olur.
Aksi takdirde bu durum çocuklarda sıvı-elektrolit dengesinin bozulmasına ve daha ciddi sağlık sorunlarının ortaya çıkmasına neden olabilir. Dehidrasyon (sıvı kaybı): Uzmanlar “çocuklarda görülen yaz hastalıkları nelerdir” sorusuna cevap verirken dehidrasyonun üzerinde özellikle dururlar. Dehidrasyon sıcak havalarda aşırı terleme sonucunda ortaya çıkan ve erken dönemde fark edilmez ise ciddi komplikasyonlara neden olabilen bir tablodur.
Normal şartlarda vücuttan atılan sıvı kadar vücuda sıvı alımı gerekir. Yaz döneminde çocuklarda dehidratasyon görülmesinin nedenlerinin başında sıcak çarpması ve mide-bağırsak enfeksiyonları gelir. Kusma ve ishalin etkisiyle çocukların vücudundan daha fazla sıvı atılır.
Bu nedenle kusma ve ishal gibi sağlık sorunları bulunan çocuklara ya da aşırı terlemeye maruz kalmış çocuklara susamasalar bile sıvı takviyesi yapmak önemlidir.
İdrar yolu enfeksiyonları: Yaz döneminde çocuklarda görülen hastalıklardan bir diğeri de idrar yolu enfeksiyonudur. Kız çocuklarını daha çok etkileyen idrar yolu rahatsızlıkları genellikle gram negatif enterik bakteri grubunun neden olduğu enfeksiyonlardır. Havuz ve deniz suyunda bulunabilen bu bakterilerin çocukların üriner sistemine ulaşması idrar yolu enfeksiyonuna neden olur.
İdrar yolu enfeksiyonunun belirtilerinin başında yüksek ateş, idrar yaparken yanma ve ağrı hissi gelir. İdrar yolu enfeksiyonu tedavi edilmezse ilerleyen dönemlerde hipertansiyon ve böbrek yetmezliği gibi klinik tabloların ortaya çıkmasına neden olabilir. İdrar yolu tanısı alan çocukların ebeveynleri, çocuklarına bol su içirmeyi ve iç çamaşırlarını temiz ve kuru tutmayı ihmal etmemelidir.
Kulak enfeksiyonları: Çocuklarda görülen yaz hastalıkları nelerdir? Bu soruya verilebilecek cevapların başında kulak enfeksiyonları gelir. Özellikle kirli havuz ve denizlere giren çocuklar, bu sularda bulunan mantar, bakteri gibi mikroplarla enfekte olabilirler. Kulak enfeksiyonlarının belirtileri arasında kaşıntı ve ağrı ilk sırada gelir. Akut olarak başlayan kulak enfeksiyonları tedavi edilmezse ileride kronik kulak enfeksiyonlarının görülmesine neden olabilir.
Böcek alerjisi: Yaz döneminde havaların ısınması ile birlikte böcek ve sineklerin de daha fazla olduğu görülür. Bu dönemde dışarıda daha çok vakit geçiren çocuklarda böcek sokması çok sık görülür. Özellikle arı sokması çocuklarda alerjik tepkiler görülmesine neden olabilir. Böcek alerjisi durumunda çocuklarda kaşıntı, kızarıklık, nefes almada zorluk, kramp görülebilir. Böcek sokması sonucunda herhangi bir alerji ortaya çıkmazsa evde uygulanabilecek soğuk kompres gibi yöntemlerle böceğin soktuğu yerin rahatlaması sağlanabilir. Ancak alerjik reaksiyonun ortaya çıktığı durumlarda vakit kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması önemlidir.

Özellikle okulların tatil olduğu ve çocukların dışarıda daha fazla vakit geçirmeye başladığı günlerde çocukları hastalıklardan korumak tamamen mümkün olmasa da alınabilecek bazı önlemlerle çocukların hasta olma riski en aza indirilebilir. Peki çocuklar yaz hastalıklarından nasıl korunmalı? Çocukları yaz hastalıklarından korumanın yollarından bazıları şu şekilde sıralanabilir:

Çocukları Yaz Hastalıklarından Nasıl Korumalı? 

Yaz mevsiminde çocuklarda sıcak çarpması, dehidrasyon gibi hastalıkların daha sık görülme nedeni, uzun süre aşırı sıcağa maruz kalmalarıdır. Bu nedenle çocukların dışarıda geçirdikleri zamanın daha serin olan saat dilimlerine denk getirilmesi ve dışarı çıkarken çocuklara güneş koruyucu kremler sürülmesi, şapka gibi koruyucu kıyafetler giydirilmesi önemlidir. Bunun yanında çocuklara gün içerisinde ılık duş yaptırmak ve bol su içirmek de aşırı sıcağa bağlı hastalıkların görülme riskini en aza indirir.
Çocuklara yemeklerden önce ve sonra el yıkamaları gerektiği anlatılmalıdır. Böylece mide ve bağırsak enfeksiyonundan korunabilirler. Çocukları idrar yolu enfeksiyonundan korumak için ise sudan çıktıktan sonra onlara duş yaptırmak önemlidir. Bunun yanı sıra deniz ve havuzdan çıkan çocuklar vakit kaybetmeden kurulanmalı ve kıyafetleri değiştirilmelidir.
Çocukların denizde ya da havuzda kulaklarına su kaçabilir ve bu durum kulak enfeksiyonu yaşamalarına neden olabilir. Bunu önlemek için denize ve havuza giren çocuklara bone, kulak tıkacı gibi aksesuarlar takılması önerilir.
İçerik Listesine Dön

YORUM BIRAKIN

TEŞEKKÜRLER

Yapılan yorumlar ADMİN tarafından incelenip yayınlanacaktır. *

Daha yeni Daha eski