BEBEK VE ÇOCUK AŞI TAKVİMİ


AŞI TAKVİMİ AÇIKLAMA

Aşıların zamanında ve düzenli olarak yapılması önemlidir. Bu amaçla Sağlık Bakanlığı’nın hazırladığı aşı takvimi ile çocuğa hangi aşıyı hangi ay yapılması gerektiği rahatlıkla takip edilebilir. Aşılama ile birlikte vücudun kendine zarar vermeyen toksin ve mikropları tanıyarak onlara karşı kendi savunma yöntemlerini geliştirmesi amaçlanır.
İçerik Listesine Dön

BEBEK VE ÇOCUKLARDA AŞI TAKVİMİ

Ülkemizde uygulanan çocukluk dönemi aşıları, Sağlık Bakanlığı aşı takvimine uygun olarak gerçekleştirilir. Bebeğinize yaptırdığınız aşıları, bebek aşı kartına not edip saklamayı unutmayın. Çocuğunuz okula başladığında veya herhangi bir spor aktivitesine katılmak istediğinde genelde anne babalara sorulan ilk şey, çocuğunun aşılarının tam olup olmadığıdır. Bu yüzden aşı kartlarının kaybedilmemesi oldukça önem taşır. Sağlık Bakanlığı’na göre bebeklerde ve çocuklarda detaylı aşı takvimi aşağıdaki gibidir. AŞI TAKVİMİNİ AŞAĞIDAKİ BUTONA TIKLAYARAK İNDİREBİLİRSİNİZ...
AŞI TAKVİMİ







AŞI TAKVİMİNDEKİ HASTALIKLAR

Hepatit B: 
  • Ölü virüs aşısıdır ve koldan kas içine enjeksiyonla uygulanır.
BCG:
  • Hastalık yapma gücü azaltılmış canlı bakteri aşısıdır.
DaBT-İPA-Hib
Karma Aşı; Difteri-Boğmaca-Tetanoz-Hib-Çocuk Felci:
  • Beş hastalığa karşı etkili, karma, ölü bakteri ve virüs aşısıdır.
KPA Pnömokok Aşısı:
  • Ölü bakteri aşısıdır.
KKK Karma Aşı; Kızamık-Kızamıkçık-Kabakulak:
  • Hastalık yapma gücü azaltılmış canlı virüs aşısıdır.
DaBT-İPA Dörtlü karma aşı; Difteri-Boğmaca-Tetanoz- Çocuk Felci:
  • Dört hastalığa karşı etkili, karma, ölü bakteri ve virüs aşısıdır.
Çocuk Felci aşısı Polio:
  • Hastalık yapma gücü azaltılmış canlı virüs aşısıdır.
Difteri-Tetanoz Td:
  • İki hastalığa karşı etkili, karma, ölü bakteri aşısıdır.
Hepatit A:
  • Ölü virüs aşısıdır. Koldan kas içine enjeksiyonla uygulanır.
Suçiçeği:
  • Hastalık yapma gücü azaltılmış canlı virüs aşısıdır.
İçerik Listesine Dön

HAMİLELİK DÖNEMİNDE OLUNMASI GEREKEN AŞILAR
Hamilelikte yapılacak aşılar için kadın doğum uzmanına hamile kişinin detaylı sağlık geçmişi anlatılması gerekir. Bu geçmişe göre doktor bazı aşıları ve zamanlamasını tavsiye edecektir. Gebelikte canlı aşı yapılması önerilmez.
Hepatit A aşısı: Gerekli ise önerilir.
Hepatit B aşısı: Annenin taşıyıcı olma durumuna göre doğumdan sonraki ilk 12 saatte bebeğe Hepatit B aşısı yapılır. Baba Hepatit B taşıyıcısı ise anne hamilelik öncesinde veya sırasında aşı yapılmalıdır.
Grip aşısı: Hem anneyi hem de bebeği gripten korur.
Tetanos aşısı: Daha önce yapılmamışsa önerilir. Hamilelikte meningokok aşısı: Doktor tavsiye ederse yapılır.
Hamilelikte kuduz aşısı: Gerekli ise yapılabilir. Hamilelikte doktor izni ile yapılabilecek aşılar: Polio Sarıhumma Pnömokok Kolera Boğmaca Hamilelikte Yapılmaması Gereken Canlı Hücre Aşıları: BCG Kabakulak Kızamık Kızamıkçık Su çiçeği
İçerik Listesine Dön

BEBEK AŞISI HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKENLER
Aileler; birçok hastalıktan korumak için doğduktan itibaren aşı takvimine uygun bir şekilde bebeklerinin aşılarını zamanında yaptırmalıdır. Aşılarla; bebeğin vücuduna, bağışıklık kazanması istenen virüsün çok ufak bir dozu verilerek, bebeğin bu hastalıklara karşı direncinin artması sağlanır.
İçerik Listesine Dön

YENİ DOĞAN BEBEKTE ATEŞLENME
Sarılık olarak da bilinen Hepatit B aşısı bebeklere doğumdan hemen sonra yapılır. Yeni doğan bebek aşısının ateş yapıp yapmadığı en merak edilen sorular arasındadır. Diğer tüm aşılara benzer şekilde Hepatit B aşısı da kısa süreli olarak hafif ateş, aşı yerinde kızarıklık veya şişlik yapabilir ama bu yan etkilerin uzun sürmesi beklenmez. Bebeklerin ilk ayını tamamlamasının hemen ardından Hepatit B’nin ikinci dozu uygulanır. 3 doz olarak verilen bu aşının son dozu ise 6. ayın sonunda yapılır.
İçerik Listesine Dön

BEBEKLERE HANGİ AY AŞI YAPILMASI GEREKİR ?
İkinci ayın sonuna gelindiğinde ise bebeklere yapılması gereken 3 aşı vardır. Bunlardan biri vereme karşı koruyan verem aşısıdır. Yine bu ay sonunda yapılması gereken önemli bir aşı da karma aşıdır. Bu aşı ise 5 hastalığa karşı vücudun bağışıklık sistemini güçlendiren bir aşıdır. Difteri, boğmaca, tetanoz, çocuk felci ve menenjite karşı koruyan karma aşı da birkaç doz halinde uygulanan bir aşıdır. 2-4 ve 6. ayın sonunda yapılan bu aşının, rapel dozu da 18. ayın sonunda uygulanır Bu ay sonunda gerçekleşen son aşı ise KPA denen konjüge pnömokok aşısıdır. Bu aşı, bebekleri orta kulak iltihabı, menenjit ve zatürreye karşı güçlendirir. Bu aşı ikinci ve dördüncü aylarda yapıldıktan sonra, bebeğin 1 yaşına gelmesiyle de rapel dozu uygulanır.

Özellikle ikinci ayda yoğun aşı ile karşı karşıya kalan bebeklerin üçüncü ayda herhangi bir aşıları bulunmamaktadır. Bebek aşı takvimine göre 4. ayın sonunda bebekler, ikinci ayda aldıkları karma aşı ve kpa aşısının ikinci dozlarını alırlar. Kızamık, kızamıkçık ve kabakulaktan koruyan KKK aşısının ilk dozu 1 yaşını dolduran bebeklerde ikinci dozu ise okula başlayan çocuklarda yapılır. Bebeklerde uygulanan diğer bir aşı olan çocuk felci aşısı ise 6 ve 18.aylarda uygulanır. Gıda ve su ile bulaşan Hepatit A’ya karşı aşı da çocuklarda 18. ve 24.aylarda yapılır. 1 yaşını tamamlayan bebeklere yapılan diğer bir aşı ise suçiçeği aşısıdır. Suçiçeği vakalarının % 80’inin aşı ile azalması ve vakaların %90’ındaki ağır seyrin aşı sayesinde hafiflemesi nedeniyle 2013 Şubat ayından itibaren suçiçeği de aşı takvimine dâhil edilmiştir. Tüm bu aşılar aile merkezlerinde, sağlık ocaklarında ve hastanelerde yapılabildiği gibi doktorların özel muayenehanelerinde de yapılabilmektedir.
İçerik Listesine Dön
*KHAKI*
Bu yazıdaki bilgiler genel bilgi olup çocuğunuzun hangi aşıları yapmasını gerektiğini ve güncel aşı listesi için kendi çocuk doktorunuzla görüşünüz..

YORUM BIRAKIN

TEŞEKKÜRLER

Yapılan yorumlar ADMİN tarafından incelenip yayınlanacaktır. *

Daha yeni Daha eski