24 HAFTALIK HAMİLE REHBERİ

24 HAFTALIK HAMİLE REHBERİ


24 haftalık bir fetus 650-700 gram ağırlığa ulaşmıştır. Bu haftada bebeğinin akciğer içinde yer alan damar yapıları olgunlaşır. Hemen hemen bütün organları artık fonksiyonel olarak görev yapabilmektedir.
Çok iyi hazırlanmış şartlarda ve yoğun bakım koşullarında bu haftada doğan bebekler yaşatılabilmektedir. 24. hafta gebelik süreci içindeki önemli dönemeçlerden birisidir. Çünkü bu hafta viabilite sınırı olarak kabul edilir. Viabilite annesine bağımlı olmadan, annesinin vücudu dışında yaşamını devam ettirebilme anlamında kullanılmaktadır. Ancak fetusun viabilitesi pratikde her zaman gerçek olmaz. Bunu hayata geçirebilmek için solunum, sindirim, vücut ısısını korumak gibi yaşamsal fonksiyonların çok iyi desteklenmesi ve bebeğin enfeksiyonlardan korunması gereklidir.
Anne adayı Sizde ise diş eti kanamaları görülebilir. Bebeğin büyümesi ile mide ve barsaklara olan bası artar. Mide ekşimeleri yanmaları şişkinlik görülebilir. Bunun en büyük nedeni yanlış beslenme alışkanlıklarıdır. Bu haftalarda anne adayında gizli şeker hastalığı varmı yokmu araştırılması gerekmektedir. Eğer annede gizli bir diyabet hastalığı varsa bu bebeğe olumsuz etkileyebilir.
Böyle bir durumda annenin kan şekeri iyi takip edilmeli diyet egzersiz gerekirse insulin tedavisine başlanmalıdır. Annede saptanan gebelik diyabeti anne adayının ileri de şeker hastalığına yatkınlığını da göstermesi açısından önemlidir. Gebeliğinde şeker hastalığı saptanan anne adayları doğumdan sonra da kan şeker değerleri düzelse bile aşırı kilo almamalı dengeli ve düzenli beslenmeli, sporu ihmal etmemeli ve belli aralıklarla kan şekeri kontrolu yaptırmalıdırlar. Gebeliğinde şeker hastalığına yakalanan anne adayları ENDOKRİN doktoruna başvurmalıdır. Gerekiyorsa İNSULİN tedavileri almaları gereklidir. Bu tedavi ne anneye ne de bebeğe zararlı değildir. Aksine tedavinin alınmaması bebek için ciddi sağlık sorunlarına neden olur. Kan şekeri kontrolu iyi olmayan anne adaylarında bebekler iri doğar. İri olsalarda çoğu zaman dış dünyaya hazır olmazlar ve yoğun bakım ünitesinde yatmaları gerekebilir.
Annede gebelik diyabetinin araştırılması için hastaneden verilen, sabah aç karna içilen 50 gr şekerli su sonrası 1 saat sonra kan şekeri tayini için kan testi yapılması gerekir. Bizler bu haftalarda kan sayımı idrar testi ve gerekli hastalarda toksoplazma ve kan uyuşmazlığı testlerini tekrarlıyoruz. 50 gr şeker yükleme testi yüksek saptanan anne adaylarında kesin tanı için 100 gr şeker yükleme testi yapılır. Bu test 3 saat sürer 4 kez kan örneği alındığı için daha zahmetlidir. Bu süreçte anne adayı su içebilir. Başka gıda yememesi ve içmemesi gerekmektedir. Bu testin sonucuna göre diyet önerilir ya da endokrin doktoruna yönlendirilir.
Gebelikte 25. Hafta Tıkla

YORUM BIRAKIN

TEŞEKKÜRLER

Yapılan yorumlar ADMİN tarafından incelenip yayınlanacaktır. *