31 HAFTALIK HAMİLE REHBERİ

31 HAFTALIK HAMİLE REHBERİ


Bebeğiniz yaklaşık 1400-1500gr ve 38-42 cm e ulaşmıştır. Bebeğin sinir sistemi , akciğer gelişimi hızla devam etmektedir. Anne karnında geçirilen hergün bebeğin doğdugundaki yaşam şansını arttırmakta ve dopum sonrası olası yoğun bakım ihtiyacını azaltmaktadır. Diğer yandan bu haftalardaki hızlı kemik yapımı nedeniyle süt yoğurt ayran tükeminin ihmal edilmemesi gerekir. 
Bebeğiniz artık uzamak yerine, hızlıca kilo alıyor. Artık belki de şu ana kadar size ürkütücü gelen görüntü daha sevimli çünkü yanakları dolmaya başladı. Başını, sağa sola oynatabiliyor. Tüm vücut, kollar ve bacaklar tombullaşıp, cilt altı yağ dokusu biriktikçe, sevimliliği daha da artıyor.
Anne Adayı: Bebeğin hareketleri ortalama saatte 10 defa hissedebilirsiniz. Her ne kadar bebeğin hareketlerini takip etmek, bebeğin anne karnında iyi olduğunun en önemli göstergelerinden olsa da, çalışmalarda kanıtlanmış belirli bir sayı veya hesaplama mevcut değildir. Her bebeğin uyku uyanıklık dönemleri farklı olduğu gibi, hareketlilik durumu da farklıdır. Bunu en iyi siz bileceksiniz. Ne zaman uyuyup, ne zaman uyandığını, neyi sevdiğini, siz ne yiyince hareketlendiği bunu en iyi siz bilebilirsiniz.
Burada önemli olan bir anormallik olduğunu hissedebilmektir. Böyle bir şey hissettiğinizde, öncelikle açsanız, karnınızı doyurun ve tatlı bir şeyler yiyin. Sol yan olacak şekilde uzanın ve istirahat edin. Hala hareket etmediyse, elinizle dokunarak uyandırmaya çalışın, yine hareket etmiyorsa, doktorunuzu aramalısınız. 
Annelerin endişe ettiği bir konu da bebeğin siz hareket ettikçe, sıkışıp, rahatsız olması korkusudur. Bu korkuyu en çok özellikle sol yan olmak üzere yan yatış önerdiğimizde yaşayacaksınız. Yan yattığınızda bebeğiniz aşırı hareketlenecek ve bu durum sizi rahatsız olduğu hissini uyandırabilir. Merak etmeyin tam tersi bebeğin keyfi yerine geldiği için hareketlenir. Yan yatınca, bebeğe giden kan akımı arttığı için oksijenlenmesi de artacak ve daha aktif olacaktır
Bebeğiniz bu haftada daha da hareketlendiğini hissedeceksiniz. 30-32. Haftalar bebeğin en hareketli olduğu haftalar olacak. Amniyon sıvısı en fazla olan 750 cc miktarına ulaştığı için rahat hareket edebiliyor. Bu haftadan sonra ise artık sıvı miktarı sabit kalacak ama bebek büyümeye devam edeceği için yeri daralacak. 
Anne adaylarına yavaş yavaş bebeğin doğum çantasını hazırlaması önerilir. Bu çantanın yanında doğuma gelirken anneye ait kıyafet ve eşyaların ve de bebeğin puşetinin unutulmaması gerekir. Bu haftalarda bebeğin büyümesi ile nefes darlığı görülebilir. Doğuma kadar sürecek zor bir sürecin işaretleridir bunlar.
Gebelikte 32. Hafta Tıkla

YORUM BIRAKIN

TEŞEKKÜRLER

Yapılan yorumlar ADMİN tarafından incelenip yayınlanacaktır. *